Job van Stoffelen
zondag 29 mei 2011

De wind als symbool van Gods Geest

Jullie zijn vast wel eens naar de film geweest of hebben een film op tv gezien. Een film met veel special effects, lawaai, snelle acties enzo. Nu als je het verhaal over het leven van Elia leest lijkt dat wel een beetje op een actie film.

Elia vertelt dat er een hongersnood zou komen, nu daarmee maak je niet bepaald vrienden. Daarom moet hij op de vlucht voor koning Achab. Daarna verblijft hij een poosje bij een mevr in Sarefat en door een wonder gaat het kannetje olie en het handje vol meel niet op. Helaas gaat de zoon van die mevr dood. Maar Elia bidt tot God en dan wordt de jongen weer levend.  Dit is geen romantisch verhaaltje. Neem dan de priesters  van Baäl. Zij hebben een altaar gemaakt en offeren een stier om Baäl goed te stemmen zodat Baäl naar hen zal luisteren.  Dat gebeurd natuurlijk niet, want Baäl is een afgod. Dan laat God een groot vuur uit de hemel komen en worden de priestres van Baäl gedood . Als dat geen special effect is!! Helaas moet Elia weer op de vlucht. Er staat geschreven in de Bijbel dat hij zelfs voor de strijdwagens uitrende. Nu daar kan geen actie film tegenop zou je zeggen. En dan te bedenken dat het leven van Elia helemaal geen snelle actie film is.

En nu is Elia  in de woestijn en eigenlijk is hij er een beetje klaar mee. Het hoeft allemaal niet meer van hem. Maar de Here God denkt daar anders over. Hij heeft Elia nog wel nodig . Daarom zoekt God Elia op.  Meestal lees je dat God zich bekend maakt door een groot vuur, zoals bij de priesters van Baäl of in een hele felle storm, of dat er een aardbeving is. Maar deze keer laat God zich op een heel andere manier zien.

Het is stil, heel stil, er beweegt niets. Je hoort niets. En dan klinkt er een heel zacht geruis en voelt Elia een heel klein zuchtje wind. En Elia weet dat God bij hem is.

Weten jullie, soms zijn we zo onder de indruk van hoe groot en machtig God is, dat we bijna vergeten dat God misschien nog wel makkelijker te vinden is in de stilte. Want in die stilte kunnen we lezen, horen en voelen wat God eigenlijk tegen ons zegt.  Het gaat namelijk niet om de snelle special effects.  Nee, het gaat om God’s koninkrijk dat hij voor ons heeft gemaakt. Blijkbaar komt God niet altijd in een storm of tijdens iets heftigs naar de mensen. Ook in een zacht briesje kan zijn aanwezigheid duidelijk voelbaar zijn.

Ik wil aan de dominee vragen of hij met ons wilt bidden en daarna zingen we uit de EL nummer 435, Heb Jezus nodig heel mijn leven.

’k Heb Jezus nodig, heel mijn leven

1. ’k Heb Jezus nodig, heel mijn leven.
    ’k Heb Jezus nodig, dag aan dag,
    in m’n handel, in m’n wandel,
    in m’n slapen en ontwaken,
    ’k heb Hem nodig, dag aan dag.

2. ’Wil Jezus volgen, heel mijn leven,
    ’Wil Jezus volgen, dag aan dag,
    in m’n handel, in m’n wandel,
    in m’n slapen en ontwaken,
    ’k heb Hem nodig, dag aan dag.

(PS)

Plaats een reactie:

* - verplicht veld

*
*

Reacties:

Geen reacties