Job van Stoffelen
zondag 13 maart 2011

Vals spel / Dubbele bodem

Zo jongens en meisjes, vandaag gaan we ons bezig houden met het paasproject. Eigenlijk hadden we daar vorige week mee moeten beginnen, maar door een foutje is dat niet gebeurd en daarom doen we nu het verhaal van vorige en deze week.

Zoals jullie wel zien, gaan we de komende weken een spel spelen. Elke week komt er een plaatje bij op ons speelbord en daar ga ik dan een verhaal bij vertellen. Deze week heben we dus twee plaatjes. Op het eerste plaatje zien we een man met een een rood bundeltje in zijn hand. Hij loopt ermee weg en wordt nagekenen door drie andere mannen. De man die weg gaat is…..Judas. Heel goed. De schriftgeleerden vinden Jezus een lastige tegenspeler, omdat alle mensen hem aardig vinden en graag naar hem luisteren. En nu hebben ze Judas omgekocht, hem geld gegeven en kunnen ze misschien van Jezus af komen. Eigenlijk hebben de schriftgeleerden vals gespeeld. Op het plaatje zien we ook takken en blaadjes en dat laat ons zien, dat er hoop is in moeilijke tijden. Die takjes en de blaadjes zullen we dan ook nog wel terug zien. De kleur rood zal ook veel terug komen als teken van het verraad, de pijn en het lijden van Jezus.

Op het plaatje en in het verhaal van deze week, dus het tweede plaatje worden de disipelen op pad gestuurd om een ruimte te zoeken waar ze met elkaar de paasmaaltijd kunnen gebruiken. En op het plaatje zien we dat Jezus aan tafel zit. Al het voedsel wat met Pasen op tafel staat heeft een bepaalde betekenis, maar deze keer geeft Jezus er een andere betekenis aan. Op het plaatje kun je zien dat Jezus het brood breekt en hij zegt dat breken van het brood een teken is dat zijn leven gebroken zal gaan worden. En de rode wijn, weer die kleur rood weten jullie het nog, de kleur rood van pijn, het verraad en het lijden. En Jezus zegt dat de wijn is als zijn bloed. Op het plaatje staat Jezus alleen afgebeeld, want hij is degene die zijn leven offert voor onze zonden en het wordt al donker buiten op het plaatje, dit omdat het ook donker zal worden in het leven van Jezus. Dus de paasmaaltijd gaat niet meer over de bevrijding uit Egypte, maar over de verlossing door Jezus.

Nu heb ik wel genoeg gekletst en gaan we eerst met elkaar bidden en daarna met elkaar het levensweglied zingen wat iedereen heeft gekregen aan het begin van de dienst.

Levensweglied

     Refrein:
     Zijn levensweg was ongewoon,
     eerst was Hij de held van morgen.
     Maar toen droeg Hij een doornenkroon,
     later door een steen verborgen.
     De dood kon Hem niet aan,
     onze Heer is opgestaan.

1.  Bij het laatste avondmaal
     Was er brood en wijn als teken.
     Jezus zei neem dit allemaal
     tot mijn koninkrijk aan zal breken,
     tot mijn koninkrijk aan zal breken.

2.  Driemaal kraaide er een haan,
     Petrus wilde zich verschuilen.
     Hij had Jezus pijn gedaan
     en moest bittere tranen huilen,
     en moest bittere tranen huilen.

3.  Jezus riep: 'Het is volbracht'
     toen Hij aan het kruis geslagen
     aan de mensen heeft gedacht
     en hun zonden daar gedragen,
     en hun zonden daar gedragen.

4.  De steen is weg, Hij staat op,
     alle schuld is nu vergeven.
     De engelen zeggen: 'Ja, het klopt'
     Hij is de winnaar van het leven,
     Hij is de winnaar van het leven.

(PS)

Plaats een reactie:

* - verplicht veld

*
*

Reacties:

Geen reacties