Job van Stoffelen
zondag 5 juni 2011

Een lege plaats

Lege plek waar de school komt.

Zuster leert hout bewerken.

Hey hallo, wat fijn dat jullie er allemaal weer zijn! Het is alweer een tijdje geleden dat ik jullie heb gezien. Ik wil jullie graag weet op de hoogte brengen van wat ik met de mensen van Pernis Voor Afrika allemaal weer heb beleefd de laatste tijd! 

Vandaag gaat het op de zondagsschool over een lege plaats. Er zijn verschillende redenen waarom een plaats leeg kan zijn, zoals een plaats hier in de kerk of op school in de klas. Wie kan er een andere reden noemen? Iemand kan ziek zijn, of een andere belangrijke afspraak hebben of verhuisd zijn. Er is ook een andere reden, er wordt een nieuwe leerling verwacht!

De discipelen hebben ook te maken met een lege plaats, de stoel van Judas is leeg. Dat geeft een groot verdriet, de discipelen missen hem. Zo’n lege stoel moet wel weer door een ander persoon worden ingenomen, want er is nog genoeg werk te doen. Hun nieuwe taak is namelijk: De mensen vertellen dat Jezus is opgestaan. Nu er een discipel minder is, is er voor de andere vrienden van Jezus meer werk te doen. Hoe ze dit oplossen, dat hoor je straks op de zondagsschool.

In Rwanda is ook een lege plaats. Op dit plaatje zie je een leeg veld. Dit is het veld waar de nieuwe vmbo komt. De voorbereidingen worden al getroffen en het is de bedoeling dat er snel met de bouw gestart wordt. Dan hopen ze dat in … de school al echt kan gaan draaien. Een van de zusters is de opleiding houtbewerken aan het volgen en wordt straks Houtbewerkingsjuf. Uiteraard hoeft ze dan niet alleen te doen. Er komen verschillende andere juffen en meesters lesgeven op deze VMBO.

Gelukkig hadden wij vorige week zaterdag geen lege plaats. Toen hebben we oliebollen gebakken. Iedereen had zijn eigen taak. Er waren  mensen nodig om de ingrediënten te regelen, alle spullen klaar te zetten, het deeg te maken, de oliebollen te bakken, de oliebollen in te pakken en ze moesten natuurlijk ook nog bezorgd worden, en niet te vergeten, er moesten mensen zijn die ze kochten voor dit goede doel Vele handen maakten licht werk.  Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de oliebollenactie, maar voor heel situaties. Er is op heel veel vlakken nog genoeg werk te doen en heel veel van dit werk, kan je niet in je eentje doen. Dan is het veel fijner als je de ander daarmee helpt.

Door deze actie kan de hut ook weer wat verder gebouwd worden. En dat geld is dus voor de vmbo in Rwanda – zodat de weeskinderen en de kinderen in de omgeving ook naar school kunnen, een vak kunnen leren en zo ook een toekomst hebben. Komen jullie na de dienst weer helpen vlechten?!

Gelukkig is er in ieder geval altijd 1 persoon die je nabij wilt zijn en je wilt helpen, zodat je nooit echt alleen bent: dat is de Here Jezus. Dat geeft toch een heel fijn gevoel! Nu gaan we de dominee vragen om voor en met ons te bidden en dan gaan we daarna nog een toepasselijk lied zingen, ELB 456 "Kijk eens om je heen".

Kijk eens om je heen

Kijk eens om je heen,
kijk eens om je heen,
geef elkaar de hand,
je bent niet alleen.
Want wij moeten samen delen,
samen zingen, samen spelen.
Ook al zijn wij nog maar klein:
samen spelen is pas fijn.

Kijk eens om je heen,
kijk eens om je heen,
wij zijn in de wereld
niet alleen.
God kent ieder kind bij name,
zeg maar ja en zeg maar amen.
Ook al zijn wij nog maar klein,
God wil onze Vader zijn.

(RvdS)

Plaats een reactie:

* - verplicht veld

*
*

Reacties:

Geen reacties