Job van Stoffelen
zondag 20 februari 2011

Wat is wijs?

Abigaïl waarschuwt David

Goeiemorgen allemaal, fijn dat jullie er weer zijn vanmorgen! Vandaag wil ik jullie eerst een verhaaltje vertellen. Het gaat over Anne, luister maar.

Anne heeft heel veel voetbalplaatjes, ze neemt ze ook mee naar school en dan ruilt ze plaatjes met de andere kinderen. Ze heeft er nog maar een paar nodig, maar omdat ze zoveel dubbele plaatjes heeft geeft ze veel plaatjes weg. Zo heeft ze vorige week aan Jordie uit haar klas wel tien plaatjes gegeven die hij nog niet had. Jordie was daar natuurlijk heel blij mee.

Vandaag ziet Anne ineens in het stapeltje van Jordie een plaatje dat ze nog niet heeft. Ze vraagt hem gelijk of ze dat plaatje mag hebben. Maar Jordie wil haar het plaatje niet geven. Anne wordt boos en eigenlijk wil ze Jordie een flinke klap verkopen. Maar gelukkig is Sara er ook, ze zegt tegen Anne dat ze niet moet vechten, en tegen Jordie zegt ze dat het niet zo netjes van hem is dat hij alle plaatjes zelf wil houden. Vorige week heeft hij nog een heleboel plaatjes van Anne gehad. Maar vechten is nooit een oplossing.

In het verhaal dat we straks tijdens de nevendienst horen is dat ook het geval. David heeft Nabel beschermd tegen rovers en dieven, maar als David een tijdje later om eten vraagt doet Nabel eigenlijk hetzelfde als Jordie, hij wil niet delen. David wordt heel boos en wil met zijn mannen gaan vechten tegen Nabel. Gelukkig komt de vrouw van Nabel tussenbeide en zorgt ervoor dat het toch nog goed komt. Ze waarschuwd David dat hij niet moet vechten en betuigd spijt van wat haar man deed, ze geeft David eten en voorkomt dat hij het verkeerde doet.

Wij kunnen hier ook iets van leren, als je bijvoorbeeld ruzie hebt moet je proberen om het uit te praten en niet gaan slaan of vechten. Laten we de dominee vragen of hij met ons wil bidden en danken, daarna zingen we uit de ELB 422, “Als je geen liefde hebt voor elkaar”.

Als je geen liefde hebt voor elkaar

1.      Als je geen liefde hebt voor elkaar,

         vallen de dromen in duigen.

         Dromen van vrede worden niet waar,

         kwaad is niet om te buigen.

        

         Refrein:

         Als je geen liefde hebt voor elkaar

         leef je buiten Gods gloria.

         Als je geen liefde hebt voor elkaar

         leef je buiten Gods gloria.

 

2.      Als je geen antwoord geeft op verdriet,

         zullen de tranen niet drogen.

         Als je het leed in de wereld niet ziet,

         worden Gods woorden verbogen.

         Refrein

 

3.      Als je geen oog hebt voor het gemis,

         als je geen brood weet te delen,

         denk dan aan Jezus die brood en die vis

         uit liefde deelde met velen.

         Refrein

 

4.      Als je geen liefde hebt voor elkaar,

         is er geen hoop meer op zegen.

         Kinderen, maak de liefde toch waar;

         schrijf het op alle wegen:
         Refrein

(KJK)

Plaats een reactie:

* - verplicht veld

*
*

Reacties:

Geen reacties